вівторок, 25 травня 2021 р.

Газета, що пишеться серцем


Христинівка від «А» до «Я»

      Колективи газети "Трибуна хлібороба" і районної друкарні. Листопад 1970 року

            Колектив редакції газети "Трибуна хлібороба". 1 березня 1978 рік

Єдине друковане видання Христинівщини – газета «Трибуна хлібороба» 2 червня святкує ювілей – 90-річчя з часу свого заснування.

Перша газета вийшла у ще зовсім недавно створеному Христинівському районі. Реально можна порахувати скільки випусків «райони» побачило світ. Але це не важливо. Головне, що через роки і десятиріччя, газета пронесла свій стиль, свою важливість і актуальність. Довоєнна газета мала назву «Колгоспник Христинівщини», підкреслюючи сільськогосподарський напрямок розвитку нашого краю. В тих номерах були розповіді про життя в колгоспах, школах, будівництво і відкриття ясел, клубів,шкіл, магазинів. Не обділяла своєю увага газета і роботу залізниці і її працівників. В роки фашистської окупації газета не друкувалась, яка знайшла вже своїх прихильників серед христинівчан.

9 березня 1944 року останній окупант був вигнаний з нашої землі, і наші земляки в непростих умовах почали відбудовувати рідне місто і спаплюжені загарбниками села. В серпні того року відновила свою роботу і газета, яка регулярно почала надходити до читачів. Формат вона мала невеликий – один друкований аркуш, ніби фронтова листівка. Висвітлювала вона і події на нашій мирній землі, і на фронтах, де наші земляки мужньо боролись за звільнення не тільки України, а й за знищення фашизму в Європі.

Відійшли в минуле пічне опалення редакції, друкарські машинки, на яких друкувався матеріал, чорно-білі фотографії, які в темряві,  з реактивами проявляв та закріплював фотокореспондент. Та й таких фотоапаратів уже немає в нашому вжитку. Але фотографії того часу вражають своєю чіткістю і непідвладністю часові. Якісні фото не втратили своєї виразності.

В 1955 році редакція районної  газети, тоді мала тоді назву "Колгоспник Христинівщини" встановила перехідний кубок  з легкої атлетики на приз газети. І кілька років поспіль в день преси, 5 травня, проводився розіграш кубка між спортивними колективами району.

Йшли роки, покращувалась матеріально-технічна база редакції і районної друкарні, яка багато десятиріч друкувала нашу газету. Змінювалась і назва нашого часопису: «Радянське життя», «За честь хлібороба», але не змінювався характер цього видання, яке з квітня 1965 року має нинішню назву. І вона дійсно є трибуною, з рядків якої лунають інформація про сьогодення, наші досягнення, наше минуле. Головне в цих публікаціях і розповідях – розповіді про людей, які творили і творять історію, будують, вирощують хліб, виховують дітей, захищають кордони України, бережуть мову і традиції українського народу.

Газета і газетярі дорожать думкою своїх читачів. Випадкових людей тут не буває. Тому й пишуть вдумливо, бачать приховане, вчать читати між рядків, залишаючись максимально щирими і чесними перед тими, для кого вони пишуть. Високий стандарт професії журналіста – це не просто слова, це стиль роботи й життя цього колективу. Журналістика – постійний виснажливий труд, безперервний процес обдумування статті, пошук варіантів подачі матеріалу, влучних запитань до інтерв’ю, аналіз зустрічей. Все це потрібно пронести крізь своє серце, інакше читач відчує фальш і обов’язково подивиться, чиїм ім’ям матеріал підписаний.

Історія Христинівщини береже імена редакторів, які в свій час очолювали нашу газету: С.Т.Заболотній, О.Ф.Осьмаков, С.П.Хуторянський, А.Т.Іщенко, М.М.Погорілий, І.Л.Гарбарук, В.О.Петров, С.Ф Романенко, П.А.Мондзелевський, А.Н.Коломієць, М.В.Безживотний, Заслужений журналіст України Л.О.Міхеєва, член Спілки журналістів України Т.І.Колосова. Ось уже не одне десятиліття цю газету на посаді редактора очолює В.П.Добринська. Відповідність цій посаді вона підтверджує саме своїм стажем. Колектив газети зараз невеликий. Зарплати в них невисокі, а відповідальність на них лежить надзвичайна. Крім того, щоб зробити матеріал цікавим і змістовним, їм потрібно бути журналістом, комп’ютерщиком, мовознавцем, економістом, психологом, юристом, фотографом, легше назвати професії, бодай азами яких не потрібно володіти тому, хто пише газету для нас.

Газета неодноразово отримувала Почесні грамоти районного і обласного керівництва. Рішенням Секретаріату Спілки журналістів України від 23 травня 1996 року первинній журналістській організації Христинівської районної газети «Трибуна хлібороба» присуджено ІІ премію за підсумками Всеукраїнського огляду на кращу первинну журналістську організацію.

Газета «Трибуна хлібороба» витримала випробовування часом, конкуренцію газет, які вже перестали друкуватись. Колектив зумів втримати високу марку газети, найстарішого видання Христинівщини.

Так тримати, шановні працівники друкованого слова!

Приміщення газети та типографії у 1960-і роки

Вхід до редакції газети "Радянське життя"

Колектив редакції на демонстрації 7 листопада 1970 року

Немає коментарів:

Дописати коментар