пʼятниця, 21 травня 2021 р.

Марія


МАРІЯ – жіноче особове ім’я. Походить від єврейського імені Міріам. Поширене у християнських країнах Європи, Африки та Америки. Найвідоміший носій – Діва Марія, мати Ісуса Христа. В Святому Письмі згадуються також Марія-Магдалина і Марія Клеопова, Марія, сестра Лазаря, Марія Єгипетська та інші святі з таким ім'ям.


Історія береже імена королев,які мали ім’я Марія:            

Ім’я Марія потрапило до української мови через грецьку. Ми знаємо багато українок з цим гарним ім’ям:

Не оминули своєю увагою ім’я Марія письменники, поети, композитори. В день, коли православний світ вшановує ім’я Марія, ми хочемо познайомити Вас з книгами, в назвах яких є це ім’я. 

«Марія» перший в українській літературі твір про насильницьку колективізацію та Голодомор 1933 року. Цей роман-хроніка, роман-спалах написав український письменник-емігрант Улас Самчук у 1933 році. Сильнішого твору про Голодомор в Україні нема й досі. На думку Степана Пінчука, який написав післямову до вітчизняного видання цього роману, саме Улас Самчук «втілив у своїй творчості трагічну долю українського народу в ХХ столітті». Автор помістив трагедію однієї селянської родини в рамки трагедії всієї української нації.

«Маруся» - драматична повість Григорія Квітки-Основ’яненка, написана в 1832 році. Перший твір української літератури. Маруся – головна героїня, донька Наума Дрота. Це справжня красуня, яка до того ж скромна, з усіма привітна, ввічлива, а понад усе – працьовита. Василь – наречений Марусі. Він сирота, бідний, працює в місті свитником. Чесний, скромний, працьовитий, добрий. Василь повинен поїхати до Одеси та Москви, тому наречені розлучаються. Маруся сильно тужить без коханого. Утім, більше вони не зустрілися. Одного дня Маруся застудилася, сильно захворіла і невдовзі померла. Василь повернувся у той же день, коли померла його наречена. З туги за нею він іде до монастиря, де стає ченцем і теж незабаром помирає.

В своєму творі «Марія» Оксана Іваненко розповіла про видатну українську письменницю Марію Вілінську, яка ввійшла в літературу як Марко Вовчок. Це жінка нелегкої долі, великого таланту і доброго серця.

Ліна Костенко подарувала читачам чудовий твір – «Маруся Чурай» – історичний роман у віршах, опублікований 1979 року. Сюжет вибудовано навколо легенди про Марусю Чурай – відому українську піснярку. У міні-пролозі роману є вказівка на історичну основу твору: «Влітку 1658 року Полтава згоріла дощенту». Справжні події ХVII ст., на тлі яких розвивається сюжет твору, відтворено в образах Богдана Хмельницького, Якова Остряниці, Северина Наливайка, Павла Павлюка, Яреми Вишневецького. У 1987 році за роман авторка була відзначена премією імені Тараса Шевченка.

Пантелеймон Куліш залишив нащадкам твір «Маруся Богуславка». На думку літературознавців, вибір Кулішем теми, пов’язаної з Марусею Богуславкою, не випадковий. Відомо, що саме Куліш вперше опублікував записану ним від кобзаря Андрія Шута народну думу про Марусю Богуславку.

Є в творчому доробку Тараса Шевченка твір з назвою «Марія» – відома соціально-філософська поема з елементами біблеїзму, написана у 1859 році.

В багатьох письменників є твори, героїнями яких є жінки і дівчата, яким при народженні дали таке гарне ім’я – Марія, яке так легко римується зі словом «мрія». Прочитайте ці книги, полиньте у світ почуттів цих героїнь, які жили в різні епохи.

Тож, у день ангела вітаємо всіх Марій, Марусь, Марічок та зичимо всіляких гараздів.



Немає коментарів:

Дописати коментар