четвер, 13 травня 2021 р.

"Я душу пустив у душу народну..."

Геніальний український письменник Василь Стефаник – автор понад сімдесяти новел, серед яких «Камінний хрест», «Новина», «Кленові листки» та інші, увійшов у літературу як неперевершений майстер соціально-психологічної новели. Його «гірка, пориваюча, закривавлена поезія» стала тим чудодійним зіллям, що зцілює хворі душі, повертає до рідної України її зрадливих синів, які блукають чужими світами, загубивши стежку до отчого дому.

Тополі виходять назустріч і запрошують до Русова. Дорога до села і дорога до Стефаникового слова зливаються у світлий промінь серед вишневого і яблуневого цвітіння, що веде до храму, на зеленому куполі якого біліє кам'яний хрест. Музика ходить від хати до хати, стрічається з піснею, і вже здіймаються разом в парі понад русівські горби. Русів – то колиска, в якій виколисувався від 14 травня 1871 року новеліст світової слави Василь Стефаник.

В Христинівській центральній бібліотеці організована книжкова виставка «Вінок із кленових листків».

Візьміть в руки книги Василя Стефаника, прочитайте їх, і між стрічками горя ви почуєте голос віри, надії, віри і сили людського духу.




Немає коментарів:

Дописати коментар