четвер, 20 травня 2021 р.

Лауреати Шевченківської премії - земляки великого Кобзаря



Національна премія імені Тараса Шевченка – державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики й журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, які утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення й демократизацію українського суспільства.

Цьогоріч виповнюється 60 років з часу її заснування. 20 травня 1961 року, в переддень 100-річчя з часу перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі, вийшла Постанова «Про встановлення щорічних республіканських премій імені Т.Г.Шевченка». Перший урядовий комітет з присудження премії очолив наш земляк, відомий на той час драматург О.Є.Корнійчук. Першими лауреатами цієї високої премії стали Олесь Гончар, Павло Тичина і Платон Майборода.

З 29 квітня 1969 року ця висока відзнака отримала статус Державної премії УРСР імені Т.Г.Шевченка, а з 29 вересня 1999 року Указом Президента України її перейменовано в Національну Премію України імені Тараса Шевченка.

Серед лауреатів цієї премії є багато імен літераторів Черкаського краю. Тарасова земля багата на літературні таланти, які, продовжуючи справу великого Кобзаря, чарують своїм словом, своєю римою, глибиною почуттів і вражень.

Серед тих, хто удостоєний цієї нагороди, яскравою зіркою сяє ім’я Василя Симоненка, поета, журналіста чия творчість спалахнула своїм талантом в Черкасах. Отримав він її (посмертно) за збірки «Лебеді материнства», «У твоєму імені живу», «Народ мій завжди буде».

Микола Воробйов, уродженець Смілянського району, премію отримав за книгу поезій «Слуга півонії».

Борис Деркач, уродженець Драбівщини, та Ігор Дзеверін удостоєні цієї премії за наукову редакцію, підготовку текстів та упорядкування зібрання творів І.Я.Франка у 50-ти томах.

Петро Жур, уродженець Корсунь-Шевченківщини, отримав Шевченківську премію за складання і впорядкування 2-х томного «Шевченківського словника».

Письменнику Василю Захарченку Шевченківську премію присуджено за роман «Прибутні люди», який здобув широке визнання серед читачів.

Серед лауреатів і уродженець міста Христинівка, драматург і громадський діяч свого часу Олександр Корнійчук.

Іван Ле (Іван Леонтійович Мойся) уславився своїм романом у трьох книгах «Хмельницький», за який отримав Шевченківську премію.

Олександр Левада не тільки відомий письменник, а й талановитий сценарист. Саме за сценарій кінофільму «Родина Коцюбинських» він і отримав цю високу нагороду.

Михайло Нагаєнко, уродженець Катеринопільщини, Шевченківську премію отримав за книгу «Наука і кон'юнктура».

Олександр Найден, черкащанин, премію отримав за монографію «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини ХVIII-ХХ століття у контексті селянського культурного простору».

Юрію Римаренку, уродженцю і жителю Черкас, премію принесла книга документально-публіцистичних нарисів «З ким і проти кого».

Перу Михайла Слабошпицького належить роман про Тодося Осьмачку «Поет із пекла», який був удостоєний Шевченківської премії.

Справжній патріот України В’ячеслав Чорновіл, видавець, громадський діяч, публіцист, який народився на Катеринопільщині, Шевченківську премію отримав за збірки «Правосуддя чи рецидиви терору», «Лихо з розуму», книжку «Хроніка таборових буднів», публіцистичні виступи в газетах та журналах України і світу.

Відомий сучасний письменник Василь Шкляр теж наш земляк. Він народився на Лисянщині. В його творчому доробку багато повістей та романів. Серед них і роман «Чорний ворон», за який автор отримав Шевченківську премію.

В українській літературі є багато художніх і публіцистичних творів, які здобули високе визнання – Державну премію України імені Тараса Шевченка. Вони представлені на книжковій виставці «З високим ім’ям Кобзаря», організованій в Христинівській центральній бібліотеці.

Тож всіх шанувальників високого слова чекаємо в бібліотеці.




       

Немає коментарів:

Дописати коментар