субота, 15 травня 2021 р.

ЛітераТУР Європою

У світі є чимало книжок, і кожна з них особлива. Одні змушують нас замислитися над чимось, інші – мріяти та створювати щось нове. А, часом так хочеться внести у повсякденне життя трошки магії та перетворити хоча б один день на справжню казку. 

У різних країнах є свої відомі автори, чиї твори полюбилися читачам у всьому світі. З більшістю цих творів ми знайомі з уроків світової літератури в школі або ж часто натрапляли на них на книжкових полицях. Пропонуємо вам вирушити у віртуальний ЛітерТУР, який присвячений Дню Європи в Україні.


Велика Британія

«Гаррі Поттер», Джоан Ролінґ

Усі книжки англійської письменниці, мами Ро (як її ніжно називали на батьківщині) про Гаррі Поттера, його друзів Герміону Ґрейнжер та Рона Візлі, що навчаються у Гоґвортській школі чарів і чаклунства – це книги про любов у всіх її проявах, про смерть і її прийняття, про дружбу й милосердя, про все те, що робить нас людьми і чого так бракувало авторці довгі роки. Вони дають віру, що на кожного дементора (біль, відчай, депресія) в нашому житті завжди є патронус (щось дуже світле й тепле), а кожна життєва драма лиш може бути довгою дорогою до щастя й успіху. Ця жінка – з цілим всесвітом у її голові – привнесла у дитячу літературу та світ загалом стільки магії, чарівних пригод і того по-справжньому дитячого захвату від читання, скільки не вдавалося, можливо, жодному письменнику фентезійних книжок. А головне – вона змогла відірвати дітей від екранів телевізорів та комп’ютерів та зацікавити КНИЖКОЮ.

«Гордість і упередження», Джейн Остін

Книга належить до книг класичної літератури, які найбільше подобаються читачам. Трішки статистики. Твір написаний понад 200 років тому, вважається «прародичем» усіх жіночих романів. У світі вже продано понад 20 млн. примірників. Роман був екранізований аж вісім разів – у 1938, 1940, 1952, 1958, 1967, 1980, 1995 та 2005 роках. 

Ми спостерігаємо картину життя дрібного англійського дворянства початку 19 століття. Кожен, хто візьме в руки цю книгу, не залишиться байдужим. Цей філософський роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв. На його сторінках настільки багато цікавих цитат, висловів та вчинків, що після його прочитання багато хто починає зовсім по-іншому дивитися на своє життя та на те, що в ньому відбувається.

Данія

«Русалочка», Ганс Христіан Андерсен

В дослівному перекладі – «Маленька морська пані». Всесвітньо відома, одна з найпопулярніших, найяскравіших казок світової літератури. Вперше була опублікована в 1837 році, багаторазово адаптована, включаючи мюзикли, художні та анімаційні фільми. Розповідає про зворушливо привабливу молоду русалку, яка готова відмовитися від свого життя заради того, щоб отримати людську душу і кохання принца. На сьогоднішній день чи не головний символ істинної любові і всепрощення. Ця історія досі викликає незмінний відгук у серцях читачів різного віку, так як її трагічна складова особливо сильно виражена. Швидше всього причина в самій головній героїні, чия самовідданість і любов вражає і зачаровує. Русалочка – взагалі один з найбільш яскравих прикладів казкових героїнь, про яких можна сказати, що сила їх краси, як фізичної, так і духовної, володіє воістину магічним впливом. Звідси і багаторічна популярність: Русалочка-бренд; Русалочка-символ; Русалочка-феномен.


Ірландія

«Дракула», Брем Стокер

Цей містичний всесвіт був створений майже сто років тому. Його межі простягаються від єгипетських пірамід і старовинного замку в горах Трансільванії до туманного Лондона. Атмосфера його похмура, безпомилково готична та готує читача до зустрічі з персонажами, які оповідають свої історії, свої почуття й переживання у вигляді щоденникових нотаток, газетних статей та листів в суднових журналах. На перший погляд сюжет книги можна описати кількома короткими реченнями: Дракула хоче створити більше вампірів у вікторіанському Лондоні, його спроби зірвані, і він і йому подібні знищені. Але роман – це набагато більше. Автор створив власний міф, представивши світові графа Дракулу, встановив безліч умовностей подальшого вампірського фентезі, що згодом дадуть початок усім сучасним творам про романтизованих вампірів.

Іспанія

«Дон Кіхот», Міґель де Сервантес

З-під пера цього великого іспанського письменника вийшла велика кількість книг: романів, новел, трагедій і інтермедій. Але, самі позитивні відгуки і рецензії заслужив саме цей роман, в якому йдеться про дивовижні, часто кумедні, а інколи й болісні пригоди мандрівного лицаря Дон Кіхота з Ламанчі. Занадто захопившись лицарськими романами, він вирішує стати одним із героїв улюблених книг – відважним і хоробрим лицарем, щоб разом зі своїм відданим супутником зброєносцем Санчо Пансою захищати принижених, викорінювати у світі насилля і гноблення, встановити на землі царство справедливості й свободи. Читаючи роман досхочу і насмієшся і нахвилюєшся, а під кінець задумаєшся над людським життям, а то й над долею всього людства.

Вже минуло понад 400 років з виходу у світ славетного роману Сервантеса, але й досі не вщухають суперечки з приводу того, ким же насправді є той Лицар Сумного Образу – божевільним чи мудрецем.

Італія

«Пригоди Піноккіо», Карло Коллоді

Окремою книжкою «Пригоди Піноккіо» вийшла у 1883 році і відразу стала однією з найпопулярніших книжок Італії і світу. Тому, з впевненістю можна сказати, що загальне визнання та справжньої слави автор зазнав саме завдяки цьому безсмертному оповіданню, яке стало класикою дитячої літератури і було перекладено 87 мовами світу. На батьківщині автора Піноккіо навіть спорудили пам’ятник.

Цю повчальну історію варто прочитати кожній дитині. Вона про дерев’яну ляльку, в якої щоразу після побрехеньок збільшується ніс. А от стати справжнім хлопчиком можна! Тільки для цього треба припинити вдаватися до обману, і натомість допомагати іншим.

Нідерланди

«Щоденник Анни Франк» Анна Франк

Анна Франк (1929-1945) – автор літературного свідоцтва поневірянь євреїв, символ жертв нацистської диктатури. Її щоденник не має аналогів і, в повній мірі, класичний твір літератури Голокосту. Це історія на всі часи. Кожне нове покоління відкриває її для себе заново. Юним і дорослим читачам дарується дивовижний дух дівчинки, якій довелося пережити найбільші жахи, що їх бачив сучасний світ, і якій вдалося залишитися зворушливо людяною. Невимовно сумно, що дівчина-в’язень фашистського концтабору Берген-Бельзен, який називали «фабрикою смерті», помирає від тифу за декілька днів до звільнення полонених британськими військами.

Щоденник переведений на більш ніж 60 мов світу і став всесвітньо відомим. Українська версія нотаток Анни вперше з’являється в 1995 році.


Німеччина

«Фауст», Йоганн Вольфґанґ фон Ґете

За основу п’єси автор узяв відому з часів середньовіччя легенду про мага і чаклуна Фауста. Ґете перетворив її на багатоплановий складний драматичний твір, що став втіленням його пошуків сутності людини. Упродовж п’єси Фауст невтомно шукає істину – «внутрішній зв’язок всесвіту» і кінцеву мету історичного буття людства. Прагнучи оволодіти вищим знанням, він закладає душу дияволу – Мефістофелю. Але істина для нього залишається недосяжною.

Польща

«Академія пана Ляпки», Ян Бжехва

Бжехва писав для дітей і для дорослих, у віршах і в прозі. Але особливо любив вигадувати казки, і, мабуть, найцікавіші з них про неймовірні пригоди дванадцятирічного неслухняного рудого хлопчика Адама Незгодки у фантастичній академії пана Ляпки. Є в книзі і дружба, і несправедливість, і, звісно ж, боротьба добра зі злом. Все, що діється в школі, просто ожилі дитячі фантазії: там викладають ляпконаписання і буквов’язання, замість географії можна штовхати глобус, їсти страви з кольорових скелець, плескатися в малиновому сиропі у ванній кімнаті і ще багато-багато дечого. Ну, і куди в казці без чарівництва? Чого варта лише історія шпака Матеуша! Але в цю Академію потрапити не так-то й легко. Пан Ляпка набирає до себе тільки хлопчиків з ім’ям, що починається з літери «А». Несправедливо, правда? Ось такий він, дивакуватий, але завжди загадковий і незбагненний пан Ляпка.

P.S. Популярний польський письменник Ян Бжехва народився в Україні, у Жмеринці. Псевдонім Бжехва з польської – жартівник, базіка.

Угорщина

«Знедолені», Імре Кертес

Головний герой «Знедолених» маленьким хлопчиком потрапляє до концтабору, але йому вдається пристосуватися, і він виживає. Не знаючи альтернативної реальності, він сприймає табірне життя як даність, як норму, як сприйняв би будь-яке інше існування, що має свої глухі кути, але водночас не позбавлене щасливих моментів. Дитячий погляд головного героя роману унеможливлює відсторонення, спостереження, йому бракує повного усвідомлення того, що діється довкола нього, як, зрештою, бракує і готових, дорослих відповідей на запитання, що скасовують будь-які відповіді. «Життя – це пристосування», – відсторонено констатує Кертес.

Франція

«Маленький принц», Антуан де Сент-Екзюпері

Нині важко уявити сучасне мистецтво без цього зворушливого літературного персонажа – втілення дитини, що живе у кожному з нас, незалежно від віку, і водночас людини – мандрівника у Всесвіті, що шукає прихований сенс речей і власного життя. «Земля людей» – це збірка начерків, упорядкована Сент-Екзюпері у період відновлення після чергової авіаційної аварії. Літак стає «знаряддям пізнання» для автора, який детально описує побачене і розмірковує про унікальність та неповторність нашого світу і людини у цьому світі.

«Три мушкетери», Олександр Дюма

«Три мушкетери» – палкий гасконець д'Артаньян, гордий і витончений Атос, хитромудрий красень Араміс і простодушний добряк Портос – потрапляють у вир численних інтриг і любовних пригод при дворі французького короля Людовика XIII, де на кожному кроці на них чатує небезпека. Але хай які б перешкоди і несподіванки виникали на їхньому шляху, вони незмінно виходять переможцями, бо завжди і всюди залишаються вірними девізу – «Один за всіх і всі за одного!».

Чехія

«Оповідання про песика і кицю», Йозеф Чапек

А чи знаєте ви, що десь зовсім поруч, можливо, на сусідній вулиці, живуть і самі господарюють... песик та киця? Не вірите? Тоді скоріше відкривайте книжку чеського письменника Йозефа Чапека! Головні герої – милі песик та киця, які так чудово дружать і чого тільки не вміють: і мити підлогу, і пекти торт, і навіть давати вистави! Хоча домогосподарство у них ведеться не завжди традиційними методами.

Швейцарія

«Гайді», Йоганна Шпірі

Чому ця невелика за обсягом повість, що складається із двох частин і скомпонована у вигляді низки оповідань, несподівано стала світовим бестселером? Бо маленька дівчинка-сирітка Гайді, що живе зі своїм дідусем в Швейцарських Альпах, в усьому бачить красу. Вона в цьому світі захищена своїм особливим ставленням до життя! І кожному біля неї тепло! Виявляється, понад усе важливо знайти гармонію з собою та навколишнім світом, щоб жити у злагоді з усім, що нас оточує.

Вперше повість була опублікована у 1880 році, миттєво здобула популярність і витримала 13 перевидань десять років поспіль. 1882 року вийшов перший переклад повісті французькою, 1884 — англійською мовами. 1899 року її ввели в шкільну програму США. Продажі наразі сягають близько 50 мільйонів екземплярів.

Швеція

«Малий і Карлсон, який живе на даху», Астрід Ліндґрен

«У місті Стокгольмі…» з цієї фрази розпочинається одна неймовірна повість. Так от, живе в цьому цілком звичайному місті хлопчик Малий. А на даху його будинку мешкає аж ніяк не звичайний чоловічок з моторчиком на спині – Карлсон. Він вміє літати і придумує безліч витівок і жартів. Але, що це я? Хто не знає про що ця повість, яку вже давно розібрано на цитати і, мабуть, не знайти читача, який не любив би Карлсона та не заздрив Малому, котрий має такого друга. І вже, напевне, можна позаздрити тому, хто вперше прочитає захопливу й веселу розповідь про дружбу «до міри затовстого» чоловічка з пропелером і звичайнісінького восьмирічного хлопчика.

Лише додам, що книжки шведської дитячої письменниці перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах. В 1958 році Астрід Ліндґрен була нагороджена медаллю відомого казкаря Г.Х.Андерсена.

«Дівчина з татуюванням дракона», Стіґ Ларссон

Стіґ Ларссон – сенсація світового книжкового ринку, нова зірка на небосхилі європейської літератури, талановитий письменник і журналіст, який став феноменально популярним завдяки своїй трилогії «MILLENIUM», що відкрив для читачів всього світу новий формат сучасної якісної прози. Прикро, але він так і не дочекався виходу своїх книг – помер від обширного інфаркту, піднявшись пішки на сьомий поверх у свій офіс через непрацюючий ліфт. Йому було лише 50 років. Цикл романів за задумом Ларссона повинен був включати десять романів.

Сорок років загадка зникнення юної родички не дає спокою промисловому магнату, й він здійснює останню спробу – доручає розшук зниклої журналісту Мікаелю Блумквісту. Той береться за справу скоріше для того, щоб відволіктися від власних неприємностей, але невдовзі розуміє, що за фасадом ідилічно мирного містечка криється справжнє пекло – протягом десятиліть хтось катує і вбиває жінок. До Блумквіста приєднується Лісбет Саландер – геніальна (чи божевільна) дівчина-хакер, чиє минуле також сповнене гірких таємниць.

Ось і закінчилася наша мандрівка. Сподіваємося, що ви вкотре переконалися, що читати варто! Часу стовідсотково не змарнуєте!








Немає коментарів:

Дописати коментар