четвер, 20 травня 2021 р.

Танцювальний майданчик в центрі нашого міста

                                              Христинівка від «А» до «Я»

У тих, кому вже за ... років, при звучанні колись дуже популярної пісні «Сьогодні свято у дівчат, сьогодні будуть танці...», стає щемно на душі. Молодь любила танці завжди. Танцювали в клубах, в гостях, на вечірках. А коли в листопаді 1959 року побудували районний будинок культури, вечори танців почали проводити там. Навесні перших бажаючих потанцювати прийняв літній танцювальний майданчик. Він був огороджений невисоким дерев’яним штахетником, пофарбованим у зелений колір. Висота його була такою, що найбільш проворніші юнаки легко перестрибували через нього не купуючи квиток. Іноді так робили і дівчата. В перші роки після відкриття цього майданчику там грав духовий оркестр. Виконували музиканти вальс, польку, танго тощо. Танцювали тільки парами, хлопці запрошували дівчат, а ті, кого не запросили, стояли попід паркан. Часто хлопці не вміли танцювати вальс, тому його не танцювали. Тут дівчата створювали пару, насолоджуючись кружлянням у цьому неповторному ритмі.

Танці організовувались у суботу та неділю, а також у передсвяткові та святкові дні. Дуже багато людей просто стояли навкруг майданчику, дивились на танцюючих, згадували своє, обговорювали моду і поведінку тих, хто танцював. Обов'язково чергував міліціянт та члени добровільних народних дружин, що слідкували за порядком. Часто рейди по виявленню школярів на танцях, проводили вчителі. Щоб не попасти на очі вчителям, бо проблем потім буде багато, намагались заховатись між танцюючими, тихенько звідти втекти, часто і через паркан.

Пізніше в будинку культури організували естрадний оркестр, який і замінив духовиків на танцювальному майданчику. Замінили і низенький дерев'яний паркан на металеву сітку, яка була вище людського росту. Зросла і вартість квитка - з 30 копійок до 50 копійок. Але завжди лунала жива музика. Багато місцевих талановитих співаків і музикантів створювали для молоді гарний настрій, популяризували пісню. Мода на музику і пісні змінювались часто, але христинівські музиканти весь час йшли в ногу з цією модою. Варто було якійсь гарній пісні прозвучати по радіо чи, вже пізніше, по телебаченню, як на черговому вечорі танців в Христинівці ця пісня тішила найвибагливіших модників.

Коли почали відкривати багато кафе, ресторанів, барів, молодь почала збиратися там і танцювати вже тільки в тих приміщеннях. Минули ті часи, коли афіша «Сьогодні вечір танців», збирала молодь на танцювальному майданчику.

І осиротілий майданчик стояв порожнім. Потім на ньому поставили столики для тих, хто користувався торговою точкою, яка з'явилась поряд. В 2019 році столики прийняли, на майданчику зробили відповідне покриття для роликодрому. І внуки тих, хто колись витанцьовували на вечорах танців, тепер вдосконалюють свою майстерність на роликах.




Немає коментарів:

Дописати коментар