четвер, 13 травня 2021 р.

Квіти Сонця - рослини з мініатюрними парашутиками


13 травня день кульбаби

Немов ліхтарики яскраві, в траві розкидані рясні

кульбабок усмішки ласкаві, нас зігрівають навесні.

Після холодної і сніжної зими ми радіємо зеленій траві, яскравим квітам. Серед них – жовті кульки кульбаби. Дивимось на них, і підіймається настрій – прийшла справжня весна.

Ботаніки пояснюють назву квітки так: рослина схожа на бабу, підперезану, наче куль. А куль – це особливість зв'язування снопів. А іще народний фольклор розповідає багато гарних легенд про цю рослину, яка відтворює періоди життя людини: молоде-зелене, квітуче і гарне, сиве й безпомічне під вітром, який і відносить в безвість...

Інша легенда каже, що такою кульбабу зробив Бог на її прохання бути яскравою, як сонце, задумливою, як місяць, легкою, як вітер. Є й легенда, яка стверджує, що це сам Ярило створив собі такі квіти, щоб оточити себе, як Місяць зорями, цими квітами.

Багато майстрів пера присвятили кульбабі вірші, казки, оповідання.

Травники радять нам використати кульбабу в лікувальних і профілактичних цілях, адже цілющі властивості вона має величезні. Гурмани діляться рецептами варення, джему, лікеру, вина...

Тож, запрошуємо Вас в бібліотеку познайомитись з книгами, статтями, інтернет-ресурсами, яка розкажуть про властивості кульбаби, методи її заготівлі і приготування смаколиків.

А для гарного настрою всім любителям літератури радимо прочитати книгу Рея Бредбері «Кульбабове вино». Це автобіографічна повість, що вийшла в 1957 році.

І сплетіть на щастя і довголіття собі вінок з кульбаби, заготовте кульбабу на зиму до ароматного чаю.

Насолоджуйтесь красивими квітками, оспіваними поетами, письменниками, легендами.

Будьте здорові і щасливі!


Немає коментарів:

Дописати коментар