четвер, 24 червня 2021 р.

Щоб зрозуміти Михайла Булгакова...

Михайло Опанасович Булгаков – письменник, драматург, лібретист, лікар українського походження. Член Всеросійського Союзу письменників (1923-1929) та Спілки письменників СРСР (1934-1940). Серед найвизначніших творів Булгакова: «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Іван Васильович», «Біла гвардія», «Дияволіада».

Київ і Україна займали особливе місце в житті та творчості письменника. Про це він каже у своєму ліричному нарисі «Київ-місто».

Рідне місто склало шану письменникові. «…Київ у Булгакова не в зображенні рідного міста, не в назвах київських реалій… Його модель світу була києвоцентричною. Він, якщо можна так висловитися, мислив Києвом», - скаже у своїй книзі «Майстер і Місто» український літературознавець, письменник Мирон Петровський.

«Ах, які зірки в Україні. От майже сім років живу в Москві, а все ж таки тягне мене на Батьківщину. Серце щемить, хочеться іноді сісти в поїзд… і туди. Знову побачити яри, занесені снігом, Дніпро… Немає красивішого міста на світі, ніж Київ», - скаже в оповіданні «Я убив» доктор Яшвін, у якому легко упізнати самого автора.

Шанувальники його творчості відзначили 130-річчя від дня його народження. Цій даті був присвячений перформанс «Наш Булгаков». Своє бачення творчості письменника висвітлили бібліотечні працівники, читачі бібліотеки. Олеся Андріївна Розумович, кандидат філософських наук, викладач Тернопільського педагогічного університету ім. Гнатюка розкрила ті сюжетні, глибоко філософські лінії романів «Майстер і Маргарита» та «Собаче серце». Її думки про ці твори змусили не просто замислитися над романами, а й над сенсом нашого життя. Кожен з присутніх згадував щось цікаве, незвичайне в цих книгах, згадували вислови, які стали вже крилатими. Після закінчення перформенсу наші користувачі захотіли перечитати Булгакова знову.








Немає коментарів:

Дописати коментар