неділя, 27 червня 2021 р.

Жінка, закохана в історію і Верхнячку.

Селище Верхнячка має давню і героїчну історію. Хоч вперше Верхнячка (тоді Яворовець) згадується в 1646 році. Територія сучасної Верхнячки та її околиць була заселена людьми ще з IV тисячоліття до н.е. Про це свідчать виявлені тут залишки поселень трипільської, білогрудівської та черняхівської культур.

На місці майбутньої Верхнячки в давнину, задовго до заснування села, проходив татарський Чорний шлях. Тож, цій місцевості довелося бути свідком багатьох драматичних та героїчних подій. Так, за словами одного літопису, у квітні 1497 року тут, на витоках Уми (сучасної Уманки), князями Михаїлом та Василем Острозькими дощенту була розгромлена значна татарська ватага, що поверталася з плюндрування українських земель. Було вбито ханового сина – Ахмата.

Заснована Верхнячка не раніше кінця 1630-х років й називалася тоді Яворовцем. Перша згадка належить до 1646 р., коли чернігівський воєвода Мартин Калиновський віддав її у заставу разом з іншими селами за 1,5 тис. злотих. В 1664 році тут нараховувалося 23 оподаткованих димів (дворів).

Йшли роки, десятиліття і століття. Змінилась і виросла Верхнячка. Була вона і селом, і селищем, і районним центром. І весь час на її землях трудились люди, хлібороби і цукровари, селекціонери і вчені. Верхнячка дала світові дуже багато людей, вклад яких в науку, культуру, військову справу, космонавтику важко порахувати.

Ганна Мефодіївна Бойко, за дипломом – учитель, за займаними посадами – директор шкіл, будинку дитячої і юнацької творчості, а за покликом душі – краєзнавець. Її книги «Щоб пам’ятали внуки наших внуків...» та «Хаскала» – тому підтвердження.

Книга «Щоб пам’ятали внуки наших внуків» присвячена історії селища Верхнячка, яка стала рідною для Ганни Мефодіївни. Події, факти, розповіді про людей – все це написано гарно, з душею. Містить книга і багато фотографій, копій документів.

Але ця книга не змогла вмістити розповіді про всіх тих, ким пишається Верхнячка. Тому Ганна Мефодіївна продовжує збір матеріалів про видатних земляків. Їх Верхнячка зростила багато. Це відомі вчені різних галузей наук, генерали, заслужені працівники, діячі з науковими ступенями, композитори, співаки, актори, спортсмени. Їх, видатних людей Верхнячки, не одна сотня. Розповіді про них ввійдуть в книгу «Феномен Верхнячки». Тепло і з любов’ю про все це на зустрічі в нашій бібліотеці розповідала Ганна Мефодіївна Бойко. Вона пишається односельчанами, серед яких є багато її учнів.

Тож, бажаємо Ганні Мефодіївні, жінці із закоханим в Верхнячку серцем, сили, творчого натхнення, нових книг і вдячних читачів не одного покоління земляків.









Немає коментарів:

Дописати коментар