неділя, 27 червня 2021 р.

Вишиванка в одязі видатних українців


Саме під такою назвою пройшла година цікавих повідомлень в центральній бібліотеці. Провела її провідний бібліотекар Сухецька Наталя Іванівна.

Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія, міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та, більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Оспівана в піснях і легендах, увічнена на картинах і старих світлинах, українська вишиванка викликає в нас особливі, трепетні і ніжні почуття.

Пані Наталя зібрала фотографії українців, які зображені у вишитих сорочках, сукнях, блузках... Це класики української літератури, українські вчені, історики, керівники держави, співаки, теле- і радіоведучі, журналісти, сучасні письменники, поети, волонтери і учасник АТО... Всіх не перелічити!

Історія вишиванки відтворює історію життя українського народу, засвідчує, якими талановитими та гарними майстрами були українці, а заборона носити вишиті сорочки в усі часи була переконливим доказом того, що українську культуру намагалися знищити, а українців позбавити їхнього національного коріння. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб. І ми зобов’язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок майбутнім поколінням.

Останнім часом вишита сорочка набула помітної популярності. Носити оздоблену вишивкою сорочку – патріотично, стильно й модно.

Це значить усвідомлювати себе українцем, бути в єдності зі своєю нацією!    









Немає коментарів:

Дописати коментар