пʼятниця, 25 червня 2021 р.

На крилах пошуку

Для становлення людської особистості велику роль відіграє знання свого минулого та ставлення до нього. Пишатися своїм минулим, перейматися його проблемами, продовжувати справу своїх пращурів, бо народ без минулого, ніби дерево без коріння, - легка здобич для невсипущого Зла.

Пізнати краще наше минуле допомагають нам історики і краєзнавці, їх книги і статті, які побудовані на архівних матеріалах, спогадах очевидців старожилів чи їх нащадків, старих фотографіях.

Без поклику душі і натхнення цю справу робити не можна. Адже надприбутків це не приносить, а часу, іноді і фінансів забирає багато. А нагородою за це є подяка читачів, шанувальників історії краю, патріотів рідної землі.

Саме до таких ентузіастів відноситься і Ярослава Михайлівна Горохівська, учитель, краєзнавець, пошуковець, яка палко закохана в свою справу.

Пані Ярослава - частий гість центральної бібліотеки. Приходить до наших читачів з цікавим матеріалом по історії Христинівщини. Вона не корінна христинівчанка, але іноді про минуле нашої землі знає більше, ніж ті, хто тут народився і виріс.

Цього разу Ярослава Михайлівна разом з Лізою Ніколайчук познайомили відвідувачів бібліотеки і її працівників з історією , організацією і розвитком освіти Христинівщини на початку 30-х років.

Школи, дитячі будинки, які діяли в той час, контролювались органами влади, тому й матеріалу в місцевій пресі було достатньо, щоб через 90 років поринути в ту атмосферу, в якій здобували знання наші прабабусі з прадідусями.

Матеріал доповнений фотографіями, копіями документів, списками...

А ще Ярослава Михайлівна поділилась своїми творчими планами, серед яких і написання книги про історію ромів на Христинівщині.

Дякуємо пані Ярославі за її небайдуже серце, за ті книги, які вона подарувала бібліотеці, за збереження нашої історії. Зичимо їй всіляких гараздів, творчого натхнення і Божого благословення.









Немає коментарів:

Дописати коментар