понеділок, 5 червня 2023 р.

І стала Мала Севастянівка рідною



     Валентина Іванівна Балазюк готується відмічати своїх 70 років. Де вони взялись? Ніби недавно сімнадцятирічною дівчиною починала свій трудовий шлях бібліотекаря... Тепер вона пенсіонерка з сорокарічним стажем книжкового світу.
 Сім'я Михайлюків переїхала в Малу Севастянівку в 1964 році. Батька  Івана Федоровича    направили на роботу в місцевий колгосп. Мама Килина Єрофіївна,  учитель  біології  влилась в педагогічний колектив школи. Дві доньки Світлана і Валентина відкривали для себе нове село з його околицями та знаходили нових друзів. Валя, скромна дівчина дуже любила проводити вільний час або в бібліотеці, або просто читати книги. Поринаючи у світ книжкових героїв, забувала і за ігри, і за обід. Тому, коли  отримала атестат про закінчення середньої школи, без роздумів подала документи на бібліотечне відділення Канівського культурно-освітнього училища. Іспити пройшли успішно, і вона стала студенткою заочного відділення. Навчалась і працювала в Шельпахівській бібліотеці, ходила до клубу і читала книги. 

      Роки пролетіли так швидко, а в спомини приходять роки навчання і праці. В свій час спробувала солодкого хліба, в прямому значенні цього слова, працюючи на кондитерській фабриці, але любов до книги перемогла, і вона повернулась в село, де жили батьки, де залишились друзі. І переступила господинею  поріг Малосевастянівської сільської бібліотеки.  Крім популяризації книги, захопилась вивченням історії села. Бо вона дійсно цікава. А скільки відомих людей - письменників, співаків, науковців мають малосевастянівське коріння! Їй поталанило  в житті спілкуватись з чудовим краєзнавцем Семеном Чумаком, який був патріотом села і України.

     Виросли її діти. Іван зараз воїн ЗСУ. Болить душа мами за нього і його побратимів, за всіх тих, хто відстоює наше право на життя і волю.  Донька Олена, продовжуючи сімейну традицію, закінчила педагогічний інститут і стала вчителькою. Як її тітка, як її бабуся. Бабуся з дідусем  пишалися  б своїми онуками...

     Живе в будинку пенсіонерка-бібліотекарка. Так само любить читати книги і розповідати про них. Займається вишиванням, вирощую квіти. Чекає Перемоги і повернення сину з фронту. 

   10 червня  Валентині Іванівна прийматиме вітання від рідних, друзів, кумів, земляків. Хай теплі слова побажання здоров'я, сили, енергії, достатку, благополуччя, здійснення бажань  приймає і від колег. Мирного неба всім нам!

Раїса Шумовська, директор ЦБ


Немає коментарів:

Дописати коментар