понеділок, 13 лютого 2023 р.

Історія – вчителька життя

  Стара латинська мудрість називає історію вчителькою життя. Чи не тому кожне покоління звертається до минулого, щоб почерпнути звідти досвід для сучасного й майбутнього, знання з історії свого народу, своєї держави, свого краю. Освічена людина розуміє, що без минулого немає сучасного, без традиційного немає нового, без колишнього немає теперішнього. Для народу його історія – це не просто минуле, це його душа.

Великої поваги заслуговують історики і краєзнавці, які збирають матеріали з історії свого краю, накопичують факти, систематизують їх, опитують старожилів, працюють в архівах і бібліотеках, відтворюють на їх підставі історичний період чи історичну постать. Саме до таких людей, закоханих в рідний край і його минуле, належить і Ганна Мефодіївна Бойко. З-під її пера вийшли вже книг, які відображують історичні події та видатні постаті селища Верхнячки. Верхнячка давно вже стала рідною для пані Ганни, а її історію вона вивчила краще за багатьох корінних верхняччан.

Нова книга Г.М. Бойко називається «Феномен Верхнячки». Це результат кількох років праці в архівах і бібліотеках, зустрічі і розмови з рідними і друзями тих, хто став героєм цієї унікальної книги. Жодне видання до цього не містило матеріали про людей, яких жителі цього селища називають своїми земляками і своєю гордістю. Вчені і орденоносці, науковці і винахідники, поети і композитори, художники актори... Про кожного, хто своєю працею чи творчістю вніс вагомий вклад в розвиток справи, якою займався, Ганна Мефодіївна написала статтю, в якій відомості про цих людей, копії документів, світлини, деяким з них понад сто років. Це результат кількох років клопіткої праці по збору матеріалів про видатних людей, чиє ім'я пов’язане з Верхнячкою. Хтось тут народився, навчався в школі чи працював. А селище, яке свого часу налічувало більше десяти тисяч населення, запрошувало на роботу науковців, селекціонерів, раціоналізаторів, агрономів, вчителів, лікарів, механіків... Всіх, хто мав бажання працювати і вдосконалюватись.

Вихідці з Верхнячки прославились на весь світ в галузях селекції, космонавтики, військової справи, медицини, мовознавства... Напевно, жоден напрямок науки не обійшовся без наших земляків. Видатні вчені, науковці, спортсмени, актори, композитори, письменники, художники, журналісти з гордістю згадують Верхнячку, своїх вчителів і наставників.

Нещодавно в центральній бібліотеці відбулась презентація цієї книги. Ганна Мефодіївна розповідала про книгу,про історію Верхнячки, про тих, кого вона вважає бути гідним того, щоб ввійти в літопис своєї маленької Батьківщини, серед яких цілі династії талановитих і працелюбних патріотів свого краю, своєї країни. Говорить вона про книгу без конспектів і заміток, по пам'яті називає імена, дати, цифри, нагороди... Вважає, що феномен Верхнячки - в її людях, адже ні один населений пункт Христинівщини не дав стільки докторів і кандидатів наук, орденоносців, військових високих звань, відомих спортсменів, діячів культури, науки. Можливо, цьому сприяла науково-дослідна станція, в якій більше століття працюють люди розумні і талановиті. Їх гени передаються нащадкам. Можливо, верхняцьким школярам пощастило навчатись у вчителів, які зуміли передати не тільки свої знання, а й запалити вогонь, який спонукав їх вчитись і творити, винаходити і розвивати далі те, що було надбано попередниками.

Цікавим є розділ «Селище в контексті післявоєнної історії України». Це розповідь про досягнення господарств Верхнячки, чия продукція високо цінувалась споживачами.

Як не розповідай про цю книгу, як не наводь факти, це не передасть весь той матеріал, всю ту теплоту, з якою написана ця книга. Тираж її невеликий. Багато екземплярів потрапили до приватних книгозбірень. Це й зрозуміло – діти й онуки тих, про кого розповідає ця книга, передаватимуть її своїм нащадкам.

Один екземпляр цієї безцінної книги є в центральній бібліотеці. Люди читають її, коментують, дякують автору за таку велику працю.

Від імені всіх тих, хто любить історію і краєзнавство, бажаємо Ганні Мефодіївні здоров’я, сили, енергії, творчої наснаги. Хай її знання і задуми стають сторінками нових статей і книг.




Немає коментарів:

Дописати коментар