середа, 22 лютого 2023 р.

Наснагу дає рідна сторона

           В літературу люди приходять різними шляхами, одні з шкільних років пишуть вірші, оповідання, придумують казки, після школи вступають до гуманітарних закладів... І пишуть, друкують, радіють першій виданій книзі. Адже кожна така книга – то дитина, яку виносили в серці, випестували, ночами підліковували-редагували... Є люди, які і люблять книгу, і читають багато, і легко вірщують для друзів та рідних. Але то – для душі.

Серед тих, хто прийшов в велику літературу після життєвих доріг, і Борис Йосипович Пономаренко. Зараз в його творчому доробку – п'ять збірок. Він народився в 1944 році в селі Хацьки на Черкащині. Його шлях проліг від Хацьківської середньої школи, яку він закінчив у 1961 році. Працював електриком на Півночі, служив в Армії, потім довгий час трудився на Смілянському машинобудівному заводі, де пройшов шлях від електрика до начальника ливарного виробництва. Вищу освіту здобував заочно в Київському політехнічному інституті. Господарник, організатор, керівник, він був обраний Народним депутатом України. Був членом Комітету з питань базових галузей та соціально-економічного розвитку села та групи «Реформи». У 1998-2000 роках – слухач Української академії державного управління при Президентові України.

З червня 1998 року – головний консультант-експерт Управління забезпечення зв'язків з Верховною Радою України Адміністрації Президента України. Працював заступником керівника управління діловодства Головного управління документального забезпечення, заступником керівника управління діловодства – завідувачем відділу службової кореспонденції Апарату Верховної Ради України.

З життєвою мудрістю прийшло розуміння, що свої думки і прагнення можна передати не тільки з трибуни, а й друкованим словом. Ті слова то жевріли в душі, то палахкотіли вогнем. І їм, отим словам, було так добре на листках книг. Ці книги гріли його серце і душі тих, хто брав їх в руки.

З червня 1998 року – головний консультант-експерт Управління забезпечення зв'язків з Верховною Радою України Адміністрації Президента України. Працював заступником керівника управління діловодства Головного управління документального забезпечення, заступником керівника управління діловодства – завідувачем відділу службової кореспонденції Апарату Верховної Ради України.

Був членом політвиконкому Трудової партії України (ТПУ). Член правління Асоціації народних депутатів України попередніх скликань.

Проживаючи в Києві, подумки був в рідній стороні, на Черкащині, яка приходила в сни ставками, річками, лісами, садами і друзями, колегами, однокласниками і і щемливими спогадами. Тому його участь в Київському земляцтві «Шевченків край» свіжа вода для душі. Ця організація включає понад п'ятсот членів. Це письменники, журналісти, вчені, науковці, лікарі люди різних професій, покликань і доль.

З Ігорем Юхновським вони виявились однодумцями, разом працювали в Інституті національної пам'яті, створювали міжнародний благодійний фонд. Вірші пана Пономаренка виявились душі мелодійними, легко лягали на ноти і душі композиторів. Він співпрацює з смілянським композитором Миколою Сюмаком та композитором, хормейстером хору ім Г.Верьовки Іриною Мельниченко. Разом з цим уславленим хором Борис Йосипович їздить по містах і селах України, які дали нашому народу визначних діячів культури, літератури, науки.

З івангородцем, Сичем Володимиром Феодосійовичем, який зараз проживає у Вишгороді, вони познайомились на дні Києва в павільйоні Черкаського земляцтва. Відразу потоваришували, адже в них багато спільного в думках і діях. Саме пану Сичу він передав свої книги для наших читачів: «Уклонися порогові отчому», «Полігон», «Ранкової роси намисто», «Ударив дзвін», «Полиновий дзвін волі». Людям подобаються його повісті, оповідання, поезія. Адже вони про людей, їх біди і радості.

Ми чекали на зустріч з письменником в Івангороді. Але клята війна перенесла цю зустріч на пізніше. Ми поспілкуємось з митцем після Перемоги.

Письменник здав до друку нову книгу «Сила роду нашого», яка присвячена незламному народу України, ЗСУ, в рядах яких зараз і його син Роман.

Здоров'я, сили і наснаги, шановний Борисе Йосиповичу. До зустрічі в Івангороді під мирним небом.





Немає коментарів:

Дописати коментар