четвер, 16 лютого 2023 р.

Литва

Литва, маленька і горда країна, яку ми сміливо і з теплом можемо вже назвати своєю сестрою. За майже рік агресивного вторгнення рф в Україну, Литва допомогла нам грішми, зброєю, прийомом біженців, розвідувальними даними, теплом сердець литовців.

Непроста історія у цієї держави. Протягом століть південно-східні береги Балтійського моря були заселені балтійськими племенами. У 1230-х роках Литовські землі були об'єднані, а 6 липня 1253 року було створене Велике королівство Литви, яке упродовж ХІV століття було найбільшою країною Європи. До складу входили: нинішня Литва, Білорусь, Україна, частина Польщі та Росії. З Люблінською унією 1569 року Литва та Польща утворили дводержавну унію – Річ Посполиту. Вона проіснували більше двох століть, поки сусідні країни її не демонтували з 1772 по 1795 р. В кінцевому результаті російська імперія анексувала більшу частину території Литви.

Наприкінці І-ї світової війни, 16 лютого 1918 року було підписано Акт про незалежність Литви. Ось цю дату, 115-у річницю Акту незалежності і відмічають литовці.

В роки ІІ-ї світової війни Литва була під окупацією срср, потім нацистської Німеччини, а потім увійшла знову до складу союзу.

Литва перша серед республік Балтії вийшла із складу срср. Це сталось за рік до офіційного розпуску радянського союзу, 11 березня 1990 року.

Зараз Литва має розвинену економіку, високий рівень життя. В цій державі високі показники громадянських свобод. Литва – член ЄС, Ради Європи, єврозони, Шенгенської угоди, НАТО, ОЕСР та Північного інвестиційного банку.

Має литовський народ багату культуру, якою пишається по праву. А ми сьогодні хочемо розповісти про літературу цього народу, про письменників, поетів, драматургів, які в своїх творах висвітлили звичаї свого народу, його мрії, любов до Батьківщини. В минулому в литовського і українського народів багато спільних сторінок історії, битв і ворогів.

Читачі знайомі з книгами таких литовських авторів, як Йонас Авіжус, Юозас Апутіс, Вітаутас Бубніс, Томас Венцлова, Гінтарас Граяускас, Річардас Ґавяліс, Сиґітас Зіґмас Ґяда, Антанас Дрілінґа, Бріґіта Станайтите та інших.


Іцхокас Мерас «Нічия триває лише мить».

Друга світова війна. Вільнюське гетто. Шахова партія, яку не можна ні виграти, ні програти, бо на кону – життя дітей. Але на перепоні смерті стає кохання, вічне і сильне...Перед читачем розгортаються події понад сімдесятирічної давнини, які й понині не втратили своєї гостроти, – жоден не залишиться байдужим.



Немає коментарів:

Дописати коментар